dimecres, 26 de març del 2008

Inici



Inicio un bloc. Iniciar un bloc és com iniciar un d’aquells llibres miscel·lànis que ens han deixat els antics, el nostre Llibre Vermell n’és un, en els quals hom hi pot trobar de tot, tot de coses que en un moment algú ha temut perdre si seguien disperses i ha cosit en un sol llibre. En aquests volums hi podem trobar diccionaris, cartes, receptes, tragèdies, miracles, butlles i privilegis, poemes, sermons, reflexions… Aquest conjunt podem veure’l com una casualitat, com un cosit de coses, o el podem veure com un punt de vista, com una interpretació de l’univers, una selecció de la realitat, tot fent-ne l’abstracció, tot fent-ne el mapa, un mapa, el meu mapa. El meu mapa, que publico en aquesta biblioteca de llibres d’arena, de llibres imprecisos, que és internet, per si algun altre el vol utilitzar, el vol ampliar, modificar, anotar… no és casual ni manca d’un punt de vista concret. Sóc monjo cristià, catòlic i benedictí, i encara, de Montserrat, i aquest és el meu prisma principal. A més, sóc de Berga, i això tampoc no és neutre. En definitiva, tota la meva vida suposa un conjunt de lents des de les quals veig i conec, interpreto, la realitat.
Encara, suposo que hi parlaré de coses ben diverses aquí, així ho pretenc, d’actualitat, d’eternitat, de persones, d’art, de política i economia, de literatura... Diuen els savis que deia Plató que l’autèntic dialèctic és aquell qui no guarda les ciències en un estat de dispersió, sinó que veu el parentiu que hi ha entre elles i el que tenen amb l’ésser, és aquell qui lliga la diversitat de les dades amb la seva arrel única, el Bé, i a través de la ciència del Bé les il·lumina i en mostra la realitat. No tinc clar que jo sigui un dialèctic, però això em va bé per explicar perquè parlaré de coses diverses, i és perquè totes les coses ens parlen del Bé, d’aquest Bé que és, per a un monjo cristià, el Crist universal, que ho il·lumina tot, en el qual tot és.

El quadre és el "Monjo davant del mar" de Friedrich

9 comentaris:

Carmen Alba ha dit...

Felicitats, Gabriel

Vull felicitar-te per aquesta aventura tan suggerent que inicies ara... Agrair-te la possibilitat d’oferir-nos una visió del món des de l’arrel del Bé suprem i des de l’atalaia privilegiada que habites. Segur que ens ajudes a tots plegats a descobrir i descobrir-nos, des del camins dialèctics, una senda reconfortadora per esperits que de vegades es mostren exhaustes. I, per últim, agrair-te que creïs un espai de llum dissipadora d’algunes tenebres de l’ànima.

Jesús, el teu amic que vetlla per la seguretat de tots els habitants de Montserrat, i jo mateixa seguiren les teves passes i llegirem les teves paraules.

Bona nit,

Carme

martipuntnet ha dit...

bon dia Gabriel,estic molt content de la teva iniciativa amb el blog,jo no em sé explicar tant bé,com l'amiga Carme,pero segur que també seguiré el teu blog amb interes cada setmana,i aixins estar una mica més aprop teu.
Segur que aprendre moltes coses,

rep una abrasada

Unknown ha dit...

Bon dia a tothom!

Molt bona idea això del blog! Em sembla que serem molts els que t'anirem seguint cada setmana!

Una abraçada

Unknown ha dit...

Hola i felicitats. Jo també seguiré el teu bloc semana rere semana.

Una forta abraçada:
Josep Mª Arpal Ruiz

Aleix ha dit...

Molt i molt bé, Gabriel.

Per repensar el món cal estar-hi en mig, respirar-lo a plè pulmò i sentir-se compromès amb ell. Aquest blog pot ser una finestra més, de les moltes que ja tens obertes, per rebre'n tots els imputs possibles des del capteniment dels altres, dels qui et llegirem que, segur, no serem pocs.

Animo a tothom que s'hi passi a deixar-hi algun comentar-hi, ni que sigui molt breu. Sé que tens amics i amigues d'allò més interessants; m'agradarà coneixe'ls des d'aquest racó virtual a partir dels seus posts.

... i recorda que hom és sempre més autèntic quan més s'assemble a allò que ha pensat de si mateix!!!

Aleix

Imma A. ha dit...

Bones Gabriel,

Em sembla que en som uns quants els que trobem a faltar les llargues xerrades amb tu, la teva inquietud per descobrir/conèixer i el teu desig per compartir i ajudar a través de la dialèctica.

Gràcies per començar a escriure aquest blog, per deixar que et torni a redescobrir i per donar-me una nova perspectiva de la vida i de les coses.

Tu bé saps que tenim plantejaments vitals diferents però t'he apreciat, respectat i escoltat com a Jaume i ho seguiré fent com a Gabriel.

Una abraçada,

Imma A.

SSQ ha dit...

Una noia volia deixar-te un comentari però no li anava bé perquè no té cap bloc en actiu. Heus ací el seu comentari:
"Felicitats Gabriel per l'inici del teu blog!
Segur que tens coses molt interessants per compartir amb nosaltres, setmana rere setmana.
Fins aviat!
Sílvia"

Unknown ha dit...

Doncs felicitar-te per la inciativa i esperar que segueixi endavant.

Salut!!

Anònim ha dit...

A casa seguim el teu blog amb interès.
Una abraçada:
Rosa

Comptador

Estadisticas y contadores web gratis
Estadisticas Gratis