dimecres, 4 de novembre del 2009

No pensar mal


El mestre digué: «Dels tres-cents Poemes, un vers que els cobreixi tots seria el que diu: “no pensar mal”»
Una petita frase que resumeix tota la saviesa dels tres-cents Poemes, “No pensar mal”... es diu de pressa. No diu “no pensar malament” sinó “no pensar mal”.
Pensar mal, pensar el mal, pensar coses malignes... Sí però no, pensar mal de forma incomptable... el mal no només es fa, també es pensa, es produeix mentalment.
Pensar mal és dur mal al món, de fet, una cosa que sovint fem i a la qual no donem importància, potser per allò que tenim que el pensament sembla que no tingui més conseqüències que ell mateix. El mal que pensem, però, queda, no desapareix així com així, roman i actua en una cadena d’eleccions i decisions, es multiplica. El bé també, afortunadament.
Hom se sorprèn sovint pensant mal, o sigui, duent mal al món, o no s’hi sorprèn, perquè no ho veu. En el fons la cosa seria adquirir una visió bona del món per a poder pensar bé enlloc de mal. Però, com no pensar mal, si veiem mal?
M’ha vingut al cap allò de la teoria d’Evagri, que cal fer el bé per poder adquirir una visió correcta. Cal la pràctica del bé per poder pensar bé, per adquirir un coneixement autèntic de la realitat.
En fi, hi hauria de pensar més suposo... No pensar mal, en tot cas, sembla que és quelcom important, quelcom en que cal esforçar-se. Cal no dur mal al món.

2 comentaris:

Manel ha dit...

Em fan més por les persones que no són capaces de pensar el bé, que les persones que pensen el mal; aquestes no canvien, las pots tenir controlades. Crec que vivint temps en que pensar bé s’ha convertit en pura diplomàcia, només compten la individualitat i els interessos personals. Potser és millor expressar el mal que pensem, així, potser algú ens ajudi a adonar-nos de que estem equivocats.

Unknown ha dit...

Hola Gabriel, em dic Núria i visc a Sant Boi. Fa temps que segueixo el teu blog i mai m'acabo de decidir a escriure.hi però avui, en llegir aquesta entrada, m'han vingut al cap una sentència de Ghandi (em sembla!)que diu així:
"Cuida els teus pensaments perquè esdevindràn paraules.
Cuida les teves paraules perquè esdevindràn actes.
Cuida els teus actes perquè forjaràn el teu caràcter.
Cuida el teu caràcter perquè formarà el teu destí.
I aquest serà la teva vida"
Sincerament, jo també crec que la qualitat dels pensaments és important.

Comptador

Estadisticas y contadores web gratis
Estadisticas Gratis